Sterilisatie van de man

Vasectomie: sterilisatie van de man

De behandeling in het kort

  • Operatie op de poliklinische ok
  • Plaatselijke verdoving
  • Duur behandeling: ± 15 minuten
  • U mag direct na de behandeling naar huis
  • U bent niet direct onvruchtbaar

Verloop behandeling

U heeft besloten een vasectomie, oftewel sterilisatie, uit te laten voeren. Een vasectomie is in principe onomkeerbaar en alleen een goede keuze als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Een vasectomie is niet van invloed op uw seksuele leven; het is een zeer veilige vorm van anticonceptie.

Onze urologen

Voorbereiding

Een vasectomie betekent dat u geopereerd moet worden. Na het diagnosegesprek wordt er een afspraak voor u ingepland op de poliklinische operatiekamer (POK).

Let op: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit van tevoren aan uw uroloog, het opnamekantoor en de anesthesist vertellen. U moet tijdig voor de operatie met deze medicijnen stoppen. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Onderzoek van de prostaat: saturatiebiopten’. Als u niet op tijd bent gestopt, moet de operatie moeten worden uitgesteld.

Behandeling

Een vasectomie is een relatief lichte ingreep, die poliklinisch onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Op de poliklinische ok wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Nadat u een plaatselijke verdoving heeft gekregen, worden beide zaadleiders door doorsnijding/onderbinding ondoorgankelijk gemaakt. Hierdoor wordt u onvruchtbaar. Onze uroloog maakt gebruik van hechtingen die na ongeveer 2 weken oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden. Tijdens de ingreep voelt u vaak een trekkend pijnlijk gevoel in met name de liezen, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt.

Na de behandeling

Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Na tenminste 15-20 zaadlozingen, die u, verdeeld over ongeveer 4 maanden na de ingreep, moet hebben, zijn de zaadcellen meestal verdwenen.

Naar huis

U mag na de ingreep weer naar huis. Na de operatie komen er gaasjes op de beide wondjes. Draag gedurende 3 dagen en nachten een strakke onderbroek of zwembroek te dragen voor extra steun.
Om een nabloeding te voorkomen is het beter dat u de rest van de dag lichamelijke inspanning vermijdt. De volgende ochtend kunt u het verband zelf verwijderen en mag u weer douchen (baden is na 5 dagen weer toegestaan).

Nazorg

Wondcontrole bij uw uroloog is niet noodzakelijk. Na de ingreep geven we u instructies mee voor het inleveren van een zaadmonster voor een vruchtbaarheidsonderzoek.

Prijs

Vasectomie: sterilisatie van de man
€550,-

Afspraak maken 

Bel voor het maken van een afspraak 075 – 650 12 21.

Facturatie

Bel voor vragen over facturatie: 06 18 01 94 33

Overige vragen

Bel voor overige vragen: 06 41 19 71 33

Particuliere behandelingen​
Medisch specialisten
FarisAbuzahra
Faris Abuzahra

Dermatoloog

VictorBakels
Victor Bakels

Dermatoloog

MariondeVries
Marion de Vries

Dermatoloog

PaulStrating
Paul Strating

Dermatoloog

MimiMulder
Mimi Mulder

Dermatoloog

Om op de hoogte te blijven van onze aanbieding acties, schrijf jezelf in via email