Kniegewricht

Behandeling pijn in (knie)gewricht

Injecties met Hyaluronzuur bij pijn in het gewricht 

Uw dokter heeft vastgesteld dat de pijn die u voelt veroorzaakt wordt door artrose of problemen met het kraakbeen in het gewricht. Om de pijn te verminderen kunnen wij gebruik maken van injecties met Hyaluronzuur, vooral bij patiënten die niet of onvoldoende reageren op normale pijnstillers of oefeningen en fysiotherapie.
Deze injecties zijn een alternatief voor operatie of behandeling met andere geneesmiddelen.

Omdat de kosteneffectiviteit van deze behandeling volgens de maatstaven van de verzekering onvoldoende bewezen is, vergoedt de verzekering deze behandeling niet en valt deze behandeling onder niet verzekerde zorg.

CliniX biedt de behandeling voor cliënten die bekend zijn bij de afdeling orthopedie van het Zaans Medisch Centrum aan voor €165 per injectie.

Wat is Hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een product dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Het is met name te vinden in het gewrichtsweefsel en de gewrichtsvloeistof. Dit lichaamseigen hyaluronzuur gedraagt zich als een smeermiddel en schokdemper in de gewrichtsvloeistof van een gezond gewricht. Artrose vermindert deze werking. Dan kunnen injecties met hyaluronzuur een oplossing zijn. 

Bij CliniX gebruiken we voor de injecties een oplossing van hoog geconcentreerd sodium hyaluronaat. Dit wordt rechtstreeks in het kniegewricht geïnjecteerd. 

Behandeling met hyaluronzuur

De arts geeft u één een injectie met Hyaluronzuur in het gewricht. Een injectie is voldoende om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten gedurende een periode van ongeveer 6 maanden bij patiënten met artrose van de knie.

Afspraken voor deze behandeling kunt u maken met de polikliniek orthopedie via telefoonnummer: 075-6502105.

Effect van hyaluronzuur

Het doel van de injectie is de pijn in het gewricht te verminderen. De werkelijke hoeveelheid en duur van de pijnvermindering verschilt per patiënt.

De eerste 48 uur nadat u een injectie heeft gehad, kunt u beter geen activiteiten uitvoeren als joggen, tennis, tillen en lang staan.

De behandeling met hyaluronzuur is niet bij iedere patiënt succesvol. Als de injectie geholpen heeft, kan de injectie later weer herhaald worden.

Alternatieve behandelingen tegen artrose

Uw arts bespreekt de verschillende mogelijkheden die er zijn om uw pijnklachten door de artrose of kraakbeenproblemen te verminderen.

U kunt natuurlijk de activiteiten vermijden die voor meer pijn in de gewrichten zorgen. Verder kunt u oefeningen doen en fysiotherapie krijgen. Daarnaast is het mogelijk om geneesmiddelen te gebruiken, bijvoorbeeld:

NSAID ontstekingsremmers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac.

 • COX 2 remmers zoals Movicox en Celebrex.
 • Injecties met lidocaïne als verdoving en cortison als een sterke ontstekingsremmer.
 • De laatste jaren wordt er ook bericht over andere geneesmiddelen die effectief zouden zijn, zoals glucosamine en chondroïtine.

Redenen om hyaluronzuur  niet te gebruiken

Soms kan hyaluronzuur niet gebruikt worden:

 • Als u een ontsteking of huidziekte heeft in de buurt van de injectieplaats.
 • Als u allergisch bent voor hyaluronzuur of hyaluronzuur producten.


De veiligheid en werkzaamheid van de injecties is niet onderzocht bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of bij kinderen.

Mogelijke bijwerkingen (zie ook bijsluiter)

De meest voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 4% van de behandelde patiënten) zijn:

 • Steriele ontsteking van de knie met flinke pijn gedurende 1 week, dit treedt bij 25% van de patiënten op.
 • Gewrichtspijn zonder aanwijsbare ontsteking
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn
 • Pijn of andere reactie bij de injectieplaats
 • Pijn (niet-specifiek)
 • Allergische reacties komen heel zelden voor.


De injecties mogen alleen gegeven worden door een gekwalificeerd arts of Physician Assistant en mogen alleen in het gewricht gegeven worden.

Geef de hyaluronzuurbehandeling tenminste 3 maanden de tijd om voldoende effectief te zijn. In overleg met de behandelend arts wordt zo gewenst een vervolgafspraak gemaakt op de polikliniek.

Prijs

 €165,- per injectie

Afspraak maken

Bel voor het maken van een afspraak naar 075 650 21 05

Overige vragen

Bel voor vragen over facturatie: 00316 51 51 36 05

Onze orthopeden

Particuliere behandelingen​
G.Pecasse
Guy Pecasse

Orthopeed

J.vdAa
Jan van der Aa

Orthopeed

Noorda
Robbert Jan Noorda

Orthopeed

Om op de hoogte te blijven van onze aanbieding acties, schrijf jezelf in via email